Makyaj, boya ve güzellik malzemeleriyle görüntü değiştirme anlamındaki Fransızca ‘’maquillage’’ kelimesinden gelir. Günümüzde yüzü güzelleştirmek için kullanılan ve boyama, yüz boyama, yüz bakımı gibi anlamlara gelen makyajın tarihi oldukça eskiye dayanır. Şimdilerde günlük yaşamda ya da gösteri sanatlarında daha çok estetik amaçlarla uygulanan makyaj, Antik dönemlerde farklı amaçlar doğrultusunda kullanılmıştır.
Tarihi belgelere göre makyaj, Antik Mısır’da hem medikal hem de estetik amaçlar doğrultusunda ortaya çıktı. Mısırlılar özellikle göz makyajının sihirli olduğuna, makyaj yapan kişinin Horus ve Ra tanrıları tarafından korunduğuna inanırlardı. Mısırlıların benzer inanışlar ve amaçlar doğrultusunda parfümü de icat ettiği söylenir. Günümüzde Louvre Müzesi’nde Mısırlılara ait Bronz Çağ’dan kalma kozmetik kutuları bulunur. M. Ö. 3000’li yıllarda Çinliler bal mumu ve yumurta sarısı ile tırnakları boyayarak ojeyi, Aztekler ise bazı böcekler yardımıyla ürettikleri kırmızı boya ile ruju keşfettiler. Antik Mısır’dan sonra makyajın tarihi değişime uğradı ve makyaj saraya girdi. Özellikle 1500’lü yıllarda yüzlerini daha beyaz göstermek için donuk ve mat bir şekilde boyayan saraylılar, oldukça belirgin allıklar kullandı. Bu Orta Çağ ve Yeni Çağ’da saray ve halk ayrımının oldukça belirgin olmasının göstergelerinden biriydi. Saraylılar daha beyaz halk ise tarlada çalıştığı için bronz görünüyordu.
Modern Makyajın Doğuşu
1789’da başlayan Fransız İhtilali ile makyaj saraydan çıktı ve halk da makyaj yapmaya başladı. Amerikalı yazar ve aktivist olan Elizabeth Cady Stanton gibi isimlerin 1800’lerde kadınların seçme ve seçilme hakkı olmayışını protesto ederken dudaklarına ruj sürmeleri, makyaj ve kadının özgürlüğünü ilişkilendirdi. 1920’li yıllarda bronz ten ve yüzdeki bronz makyaj uygulamaları, ünlü modacı Coco Chanel tarafından popüler hale getirildi.Hazel Bishop, 1940 yılında uzun süre dayanan ilk ruju piyasaya sürdü. Eugene Rimmel tarafından geliştirilen ilk rimel de bu yüzyılda ilk kez kullanılmaya başlandı. Bütün bu gelişmelerin yaşanmasıyla makyaj on dokuzuncu yüzyılın özellikle son yarısına öyle bir damga vurdu ki önceki dönemlerde birçok farklı amaçla kullanılan makyaj artık daha çok estetik amaçlarla kullanılmaya başlandı.
2000 lere doğru gelişmeye devam eden makyaj, günümüzde de sürekli gelişmeye ve yeni özellikler kazanmaya devam ediyor.
Makyajın nasıl yapılması gerektiği ortama ve kişinin nasıl görünmek istediğine göre değişkenlik gösterir yani kabul edilenin aksine yanlış makyaj gibi bir ifade oldukça görelidir. Doğru makyaj teknikleri vardır fakat doğru makyaj kişinin nasıl görünmek istediğiyle ilişkili olarak değişebilir.Festivale ya da bir konsere katılırken yapılan makyaj ile günlük hayatta uygulanan makyaj arasında farklılıklar mevcuttur. Kısaca makyaj nedir? Makyaj nasıl yapılır? sorularına verilen tek ve doğru bir yanıt yoktur sadece doğru makyaj tekniklerinden bahsedilebilir.
Makyajın kendini gösterebilmesi için ilk yapılması gereken, cildi temizlemek ve nemlendirmek olmalıdır. Temiz cilde nemli bir sünger yardımıyla ince bir şekilde fondöten sürmek makyajın başlangıç adımıdır ve makyaj ipuçlarından en önemlisi fondöten seçimiyle ilgilidir. Ten rengine en uygun ürünü seçmek için ürün yüz bölgesine değil boyun bölgesine uygulanmalıdır ve fondöteni sürerken alın bölgesinin saç dipleriyle birleştiği yerde ton farkı kalmamasına dikkat edilmelidir. Eğer fondötenin üzerine pudra uygulamak istersen transparan bir pudra kullanman daha doğal bir görünüm elde etmeni sağlar. Pudrayı tek başına uygulayacaksan, ten rengine en uygun olan pudrayı seçtikten sonra büyük bir fırçayla yüze eşit şekilde dağıtmalısın.
Makyaj malzemeleri arasında son zamanlarda oldukça popüler olan ve nasıl uygulanması gerektiği konusunda tartışmalar yaratan bronzer ve highlighter yüze ifade verilmesini sağlar. Yüzüne sıcak bir görünüm vermek için alın, çene, boyun ve elmacık kemiklerine yumuşak ve büyük bir fırçayla bronzer uygulayarak daha bronz ve şekilli bir görünüm elde edebilirsin. Highlighter ise yüzün T bölgesine ve göz altlarına ışıltılı bir görünüm vermek için kullanılır. Fakat bu ürünün hoş görünmesi için en önemli püf noktası dengeli kullanmaktır. Fazla kullanıldığında cildin yağlı durabilir.Pudra, bronzer ve highlighter seçerken cilt tipine göre seçmek ve uygulamak önem taşır.
Günlük makyajlarda ise daha çok tercih edilen allık, pembe ya da toprak tonlarında kullanılabilir, elmacık kemiklerinin hemen altına uzun kıllı bir fırçayla hafifçe uygulanır ve iyice dağıtılır.
Göz makyajına, gözüne uygun tonu seçtikten sonra ince uçlu ve yumuşak bir fırça yardımıyla far sürerek başlayabilirsin. Toz farlar, diğerlerine göre daha az uçucu olduğu için göz makyajını uzun süreli muhafaza etmeni sağlar. Göz makyajının daha kalıcı olmasını istersen, far uygulamasına başlamadan önce göz makyajı bazı kullanabilirsin. Daha çekici bir bakış için göz makyajına, eyeliner sürerek devam edebilirsin. Doğal bir görünüm için, ince bir çizgi halinde kirpik diplerine sürdüğün eyelinerı çok kalın olmayan bir kuyrukla bitirmek daha şık bir seçim olacaktır. Eyeliner kullanırken yeni dönem makyaj trendlerinden olan grafik eyeliner ve renkli eyelinerları da deneyebilirsin. Bu şekilde makyajın daha renkli ve yaratıcı görünmesini sağlayabilirsin. Göz makyajının son adımı olarak ise maskarayı önce kirpik diplerine sonrasında ise uçlarına doğru yavaş hareketlerle uygulayabilirsin.
Makyajın son adımı olan dudak makyajına başlama zamanı geldi. Özellikle kış aylarında çatlayan ve kuruyan dudaklara ne kadar güzel bir makyaj yapılsa da istenilen görünüm verilemeyebilir. Daha sağlıklı ve canlı dudaklar için dudaklara peeling yapmak ve nemlendirici kullanmak önemlidir. Dudak bakımının ardından dudakların daha dolgun görünmesi ve rujun taşmaması için dudak kalemi kullanmakta fayda vardır. Özellikle koyu renk ruj kullanırken dudak kaleminin rujla aynı renk tonlarında olmasına dikkat edilmelidir aksi halde ton farkı hoş durmayabilir. Ruju alt dudaktan ve dudak içinden başlayıp kenarlara doğru sürmeli, rujun ince kısmıyla uygulama yapmaya devam edilmelidir. Böylece rujun taşmasını önleyebilirsin. Koyu renk ruj sürdüysen ve dudaklarının daha ön planda olmasını istiyorsan, dudak çevresinde kapatıcı kullanabilirsin.
Profesyonel makyaj, uzman kişilerce ve profesyonel makyaj malzemeleriyle yapılan makyaj çeşididir. Günümüzde kozmetik sektörünün gelişmesi ve sosyal medya etkisiyle pek çok insan makyaj konusunda profesyonelleşmekte veya profesyonellere kolaylıkla ulaşabilmektedir . Profesyonel makyaj denilince ilk akla gelen şüphesiz düğün,nişan gibi özel gün veya set makyajlarıdır. Profesyonel makyaj,genellikle gelin makyajlarında ve özel davetlerde cildin kusursuz görünmesi için yapılan makyajı çağrıştırsa da artan ürün çeşidi ve gelişen yöntemler ile günlük makyaj tanımına da girmiştir.
Tiyatro, sinema, performans sanatı gibi gösteri sanatlarında profesyonel makyajlar kullanılır. Bu uygulamaların amacı karakteri anlatmak, belirli duygu ve fikirleri yansıtmak aynı zamanda teknik hataları önlemektir. Son zamanlarda makyaj malzemelerinin ve tekniğin gelişmesiyle body paint (vücut boyama) olarak bilinen sanat akımı da gelişmeye başlamıştır. Kalıcı makyaj olarak adlandırılan bu makyaj türünün Dünya çapında yapılan yarışmaları da mevcuttur.
Sonuç olarak makyajın anlamı, uygulaması ve tarihi göründüğünden çok derindir ve makyaj sanattan gündelik yaşama kadar hayatımızın birçok yerinde varlığını göstermiş ve göstermeye de devam etmektedir.